Økonomiforedrag

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1 og kjent fra Luksusfellen på TV3, besøkte skolen denne uken og holdt foredrag om privatøkonomi.

Privatøkonomiske temaer som ble tatt opp var bl.a. budsjett, betalingsanmerkninger, ulike økonomiske feller og kostnader rundt russefeiring og russebil.

Magne Gundersen understreket hvor viktig det er å planlegge økonomien. Han kom også inn på farene ved kredittkort, avbetaling og handlekonto. Det er ikke bra å stadig tenke at "jeg kjøper nå og betaler senere".

Dersom du ikke betaler så får du innkassokrav. Dersom du ikke betaler inkassokravene så får du betalingsanmerkninger. Konsekvensene dette fører med seg ble grundig omtalt:

  • Du får ikke lån
  • Du får ikke kredittkjøp
  • Du får ikke avbetalingskjøp
  • Du får ikke handlekonto
  • Du får ikke mobilabonnement
  • Du får problemer med å låne til bolig
  • Du får problemer med å leie bolig
  • Du kan også få problemer med å få jobb

I tillegg fører gjerne rotete økonomi og betalingsanmerkinger til personlige problemer og problemer i forhold til familie (samboer, ektefelle, kjæreste).

Foredraget tok også for seg hvorfor sparing er viktig. I denne sammenheng dukket også BSU-sparing opp. Viktig å opparbeide seg egenkapital når bl.a. skal låne penger til bolig.

Lite gjennomtenkte og hyppige småkjøp som kantinemat, smågodt, snus, sminke o.l. ble også tatt opp. Dette ble plassert under betegnelsen "lommetyver". Hver for seg så virker ikke mange småkjøp som en stor økonomisk utgift, men når disse regnes sammen over et lengre tidsrom så blir gjerne sluttsummen svært høy.

Dyre forbrukslån var også tema i foredraget. Her ble det lagt vekt på at disse lånene kan ha en rente på 20 - 30 %.

Foredraget var preget av konkrete og enkle eksempler som illustrerte temaet privatøkonomi på en engasjerende og lettfattelig måte.

Hele seansen ble avslutte med en quiz (kahoot) og en matbit. Det var helt tydelig at foredraget engasjerte elevene og at det var aktuelle temaer som ble tatt opp.


Publisert 12. april 2016, oppdatert 8. november 2019.