Forestillingen "Pavlovs Tispe"

Alle elevene i vg1-klassene fikk se forestillingen "Pavlovs Tispe" i Ål Kulturhus. Dette er en del av den kulturelle skolesekken.

"Pavlovs Tispe" er en monolog fremført av Camara Joof. Hun er 28 år, har far fra Gambia, mor fra Mo i Rana, og er vokst opp i Sandefjord. Etter en periode i Oslo bor hun nå i København. Gjennom sang, forsiktig dansing, vitser og små fortellinger ser hun tilbake på sitt eget liv. Temaer som belyses er ulike former for fordommer og diskriminering i forhold til kultur, hudfarge, språk, seksuell legning og kjønn. Hvordan menn på gata og på ulike utesteder henvender seg til henne fordi de tror hun er en nigeriansk prostituert. Hun forteller også om hvordan det føles å være i et rom sammen med andre, der hun er den eneste som har mørk hudfarge.

Hun forteller også om sitt første besøk hos slektninger i Gambia. Da var hun 22 år gammal. . I Gambia møter hun er kultur som er fremmed for henne, hun kan ikke språket, lover og regler er annerledes enn i Norge. Hun beskriver følelsene og problemstillingene rundt dette. 

Forestillingen varer i 45 minutter, etterpå er det en sekvens der publikum kan komme med spørsmål. Til slutt oppfordres publikum til å gå inn på Facebook-siden til "Pavlov" Tispe" og legge inn spørsmål. Det er meningen disse spørsmålene med svar skal sammenfattes til en bok beregnet på elever i videregående skole.


Publisert 3. november 2016, oppdatert 8. november 2019.