Din hverdag - noen andres evetyr

19. august ankommer 135 utvekslingselever Norge. De skal gå på en norsk videregående skole og bo hos en vanlig norsk familie.

Over halvparten av dem mangler fortsatt vertsfamilie, og lurer veldig på hvor de skal bo når de setter føttene på norsk jord. AFS Norge Internasjonal Utveksling er nå på leting etter familier fra Buskerud som vil dele sin hverdag med en utvekslingselev neste skoleår!

- Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, forteller familien Falch Alsos. De tok imot Made fra Indonesia forrige skoleår. - Om du har hus- og hjerterom, har du en unik anledning til å lære om andre kulturer og ikke minst lære mye om deg selv og egen kultur. I tillegg får du et nytt familiemedlem du knytter sterke bånd til.

-Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse, du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller Marit Grønskei, Generalsekretær i AFS Norge. – Nesten 2000 norske videregåendeelever drar ut i verden på utveksling hvert år. Utenlandske ungdommer bør få den samme muligheten til å  komme på utveksling til Norge. Utveksling må bygge på gjensidighet, da er det viktig at også norske familier stiller opp!

Utvekslingselevene kommer til Norge for å bli kjent med norsk språk, familieliv og kultur. Det betyr at det mest spennende for utvekslingselever er helt vanlige familier som gjør helt vanlige ting! De skal lære seg norsk, og kommunikasjonen i hjemmet skal foregå på norsk.

-Vertsfamilier kommer i alle størrelser og sammensetninger; single, pensjonerte, med barn, uten barn, en mor og en far eller to av samme kjønn, fortsetter Grønskei. Det viktigste er at du er åpen for å ta imot en student inn i familien din, og ikke minst inn i hjertet ditt. Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut. Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du være så vanlig som bare nordmenn kan være! De alle fleste vertsfamilier bor litt mer landlig til, men så lenge man har mulighet til å komme seg på skolen går det fint.

Utvekslingselevene som kommer er fra land over hele verden, og har ulike interesser og personligheter. Som vertsfamilie får man komme med sin «ønskeliste» både med hensyn til kjønn, land og interesser, før man sammen med AFS Norge velger elev.

Alessandro fra Italia, Elisa fra Tyskland og Dwi fra Indonesia er noen av utvekslingselevene som gjerne vil oppleve Norge til høsten

Dersom du vil lese mer om AFS, samt vite mer om Alessandro, Elisa og Diwi, så kan du klikke her.

 


Publisert 7. juni 2016, oppdatert 8. november 2019.